Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

TĚLOVÝCHOVNÁ JEDNOTA HOLEŠOV [ Tělovýchovná jednota ]

TĚLOVÝCHOVNÁ JEDNOTA HOLEŠOV

Tělovýchovná jednota Holešov soustřeďuje v současné době 9 oddílů s celkovým počtem 830 členů všech věkových kategorií. Činnost se realizuje v jednotlivých oddílech.

Oddíl házené
Tento oddíl navazuje na slavnou tradici české házené v našem městě. Svou činnost vykonává zejména ve sportovní hale ve Smetanových sadech a tréninkově pak na hřišti u Amerického parku. Nepoužívá hřiště házené u Amerického parku, které bylo převedeno na Sokol Holešov. Oddíl házené zahrnuje družstva mladších žáků pod vedením Jirky Vychodila, dále družstvo starších žáků, o které se stará Jirka Barbořík. Mládežnická družstva jsou registrována v divizních soutěžích. Družstvo mužů se v roce 1998 umístilo na 1. místě II. ligy, což je historickým úspěchem oddílu házené, protože mohlo postoupit do nejvyšší soutěže házenkářů - do superligy. Trenérem mužů je Pavel Brimus, vedoucím družstva Libor Krejčí. Z finančních důvodů však účast v extralize byla omítnuta a družstvo bylo opět zařazeno do II. ligy.

Oddíl tenisu
Oddíl tenisu je jeden z nejstarších organizovaných sportů v našem městě, zahájení činnosti se uvádí v roce 1905. Působí na čtyřech tenisových dvorcích a pěkné klubovny na Střelnici. Areál se podařilo dobudovat vlastními silami a je jeden z nejlepších v širokém okolí. Oddíl má 140 členů hlavně z řad nejmladší generace. Nejaktivnějšími členy oddílu jsou: PaedDr. Zdeněk Janalík, ředitel gymnázia, Ladislav Hlobil, Jiří Režný, Vladimír Jirsa, Jiří Juráň, EvženTuček a další.

Oddíl stolního tenisu
V oddílu jsou tři družstva dospělých a jedno družstvo mládeže. Družstvo dospělých hraje krajský přebor I. třídy - divize, další dvě družstva pak přebor I. třídy. Družstvo mládeže je zařazeno do okresního přeboru II. třídy. Oddíl má hernu u kina Svět.

Oddíl plavání
Jde o nejmladší oddíl v rámci Tělovýchovné jednoty Holešov, který byl založen v roce 1993. Založil ho obětavý funkcionář Petr Škop. V roce 1998 má již 50 členů, a to zvláště v kategorii žáků. Svou činnost provozu v krytém plaveckém bazénu v Tovární ulici v Holešově. Členové oddílu docílili mimořádných úspěchů. Z. Škopová na mistrovství České republiky v roce 1995 zvítězila na 100 m motýlek a v roce 1997 skončila třetí na 100 m znak. P. Vašalovská na mistrovství ČR žactva v roce 1996 byla třetí na 100 m znak a o rok později druhá na 200 m motýlek. J. Vrla v roce 1997 na mistrovství ČR žactva obsadil druhé místo na 100 m znak, druhé místo na 200 m znak a třetí místo na 100 m znak v zimním období. Tento oddíl soustřeďuje i členy mimo města Holešov.

Oddíl vzpírání
Oddíl působí v Tělovýchovné jednotě od roku 1980. Vzpěrači dosahovali mimořádných výsledků, o čemž svědčí zisky medailí na mistrovství ČR i bývalé federace. Mistry republiky se stali Daniel Kolář, Petr Rozsypal, Pavel Šerý. V současné době oddíl působí v bývalé autoškole na náměstí Svobody (součást zničené synagogy) a částečně v tělocvičně policejní školy, za spolupráce Sportovního klubu policie (SKP) Holešov.
Úspěchy: družstvo juniorů v roce 1996 a 1997 získalo stříbrnou a bronzovou medaili v I. lize. Juniorský reprezentant Jiří Rybář vybojoval v letech 1996 - 1997 tři tituly mistra ČR, dále dvě stříbrné medaile v různých věkových kategoriích. V roce 1998 vybojovalo družstvo mužů historického úspěchu - dostalo se po letech snažení do 1. ligy. V té době se oddíl spojil s VTJ Kroměříž a dále působí v 1. lize.

Oddíl odbíjené
Činnost oddílu se zaměřuje zejména na žákyně, dorostenky a také ženy. Pro nábor nových dívek oddíl pořádá každým rokem turnaj pro žákyně holešovských škol. Oddíl provozu svoji činnost hlavně ve sportovní hale ve Smetanových sadech.

Sportovní gymnastika
Oddíl má v roce 1998 30 členů ve věku od 6 do 14 let a dvě ženy. Nejúspěšnějšími gymnastkami za období 1989 až 1998 jsou Jitka Kosatíková a Michaela Pechváčková, které se staly vítězkami oblastních soutěží a přeboru Čechy - Morava - Slovensko. Oddíl se také zaměřuje na akce pro širokou veřejnost, jako je karneval pro děti, veřejné cvičební hodiny a pod.

Asociace sport pro všechny
Zabývá se v pravém slova smyslu sportem pro všechny. Sdružuje všechny věkové kategorie - děti, dorost, muže a ženy. V roce 1998 má 223 členů. Jde o organizování všeobecné gymnastiky, rekreační sporty a další sportovní aktivity. Dobrých výsledků je dosahováno v soutěži pódiových skladeb, kde byl získán postup do republikového kola.

Oddíl kopané
Oddíl provozuje svou činnost na travnatém hřišti v zámeckém parku. Navazuje na dlouholetou tradici kopané v Holešově od roku 1905. V dřívějším období byl Holešov většinou účastníkem krajských a župních soutěží. Nyní působí v oddílu dvě družstva přípravky, družstvo mladších a starších žáků a dvě družstva dorostu. O tuto nejmladší generaci v počtu 80 hráčů se starají trenéři: A. Bačík, Pifka ml., Al.Gába, L. Froňka, Čajka, Šimčík a další. Družstvo mužů sestoupilo v roce 1999 do 1. B třídy, ale nyní ji jasně vede a počítá se, že příští sezonu (2000 -01) bude hrát opět 1. A třídu. Trenér dr. Jindřich Pruš. Vedoucí družstva Rud. Hlavica. Klub sází převážně na odchovance vlastních mládežnických družstev.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Holesov.cz
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 18.02.2004 v 21:47 hodin