Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

Náchodsko [ Území ]

Náchodsko

Náchod, Jaroměř, Česká Skalice, Nové Město nad Metují, Hronov, Červený Kostelec, Police nad Metují, Teplice nad Metují, Broumov

Mezi Krkonošemi a Orlickými horami, na hranicích s Polskem, se rozkládá náchodský okres. Svojí rozlohou patří mezi ty menší, ale významem, zejména z hlediska turistické atraktivnosti, není bezvýznamný. Hlavně v letním období nabízí celou řadu možností k příjemnému a aktívnímu odpočinku. Celé území okresu je charakteristické poměrně zachovalou přírodou s překrásnou rezervací Adršpašsko teplických skal, které nabízí možnosti pěší turistiky a horolezectví.

Nedaleko České Skalice je možno využít vodní nádrž Rozkoš, která skýtá množství příležitostí k provozování vodních sportů, koupání a rybolovu.

Celý okres je znám velkým počtem historických památek. Mezi nejzajímavější patří renezanční zámky v Náchodě a Novém Městě nad Metují. Přitažlivé je i město Josefov s bývalou vojenskou pevností, která je vzorem vojenského stavitelství l8. století. Pozoruhodné je, že nikdy nebyla dobyta. O jejím důmyslném systému opevnění a zajištění se návštěvník může na vlastní oči přesvědčit při prohlídce zpřístupněných prostor a podzemních chodeb. Za pozornost stojí i Ratibořický zámek a Babiččino údolí, popsané ve známé knize Boženy Němcové.

Pro milovníky historie a znalce válečných událostí stojí za zmínku i okolí Vysokova, kde se v roce l866 odehrála jedna z epizod bitvy u Hradce Králové. Unikátní a velmi navštěvovanou stavbou je dělostřelecká tvrz z roku 1938 na Dobrošově, která byla součástí budování opevnění na obranu republiky. Odpočinek, načerpání nových sil, ale i léčebnou péči poskytnou zájemcům lázně Velichovky, které poslouží k rekonvalescenci těm, kteří prodělali operační zákroky při náhradách velkých kloubů, a kde se léčí pohybové ústrojí.

Je složité několika větami popisovat krajinu, která má tolik zvláštností jako Náchodsko. Nejlepší způsob, jak ji poznat, je na vlastní oči se přesvědčit - třeba výletem podél řeky Metuje úchvatnou scenérií oblasti nazývané Peklo.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz
Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 24.10.2004 v 20:37 hodin