Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

Sousoší U Tří svatých [ Socha, sousoší nebo plastika ]

V hoření části Liberecké ulice na rohu ulice J. A. Komenského stojí nejcennější umělecké kamenné dílo našeho města, sousoší U Tří svatých. Nad 16ti schody se tyčí do výše pískovcový kříž s Kristem, u jehož nohou klečí sv. Luitgarda.
Po obou stranách jsou stojící postavy světců. Vlevo sv. Jan a vpravo sv. Pavel. Pochází z roku 1750, z doby, kdy celý kraj pod Ještědem byl majetkem cisterciáckého ženského kláštera ve Vídni. Jeho zbožná představená Regina se rozhodla, že ve třech největších obcích svého panství dá zhotovit sousoší se sv. Luitgardou, která byla též světicí tohoto řádu.
Všechna tři stejná sousoší pocházejí z dílny sochaře Matyáše Brauna. Jedno z nich je umístěno v Osečné, druhé v Českém Dubě a třetí právě u nás v Hodkovicích nad Mohelkou. Že se jedná o dílo vysoké umělecké hodnoty dosvědčuje ta skutečnost, že M. Braun, umělec rakouského původu se zapsal do dějin umění svými díly, které zdobí chrámy, zámky i exteriéry v mnoha zemích a v hojném počtu i u nás. Stačí jmenovat jeho sochy na Karlově mostě v Praze, sochařskou výzdobu valdštejnského zámku v Duchcově či šporkovského areálu v Kuksu.
Jestliže tedy i my v Hodkovicích n.M. máme dílo tohoto význačného umělce, pak je to pro naše město opravdová čest.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hodkovicenm.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 02.11.2004 v 13:20 hodin