Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

Výlet Nový Jičín - Rybí - Štramberk [ Turistický produkt ]

Štramberk, Náměstí
Výlet Nový Jičín - Rybí - Štramberk (10 km)

Z Nového Jičína se vydáme do Štramberka (cíl našeho výletu) přes obec Rybí.
Nejvýznamnější památkou obce Rybí je kostel Nalezení sv. Kříže, lidová stavba z 15. století, obnoven v r. 1846. V zimě lze využít možnosti lyžařské sjezdovky s vlekem 350 - 485 m n. m.. K dispozici jsou sjezdové tratě: Polďák (délka 220m) a Bartoňka-Kocmínek (délka 450m). Využít lze také dětský provazový vlek.

Z obce Rybí pokračujeme směrem na Štramberk.
Štramberk je malebné městečko v podhůří Beskyd, které je nazýváno Moravským betlémem.
Dominantou města i okolí je zřícenina hradu Štramberk s válcovou věží zvanou Trúba.
Gotická věž hradu s areálem a přilehlými úseky opevnění je zařazena mezi Národní kulturní památky. Městské opevnění je původní a ukazuje na půdorys hradu. Hradební zeď na severu navazuje na opevnění hradu a tvarem nepravidelného pětiúhelníku vymezuje původní město.
Ve Štramberku dále najdeme Muzeum Zdeňka Buriana. Během hlavní turistické sezóny jsou zde pořádány tématické výstavy z umělcova díla, v ostatních měsících slouží jako městská galerie, kdy jsou pořádány výstavy místních amatérských malířů řezbářů, každoročně je zde otevřena výstava betlémů.
K dalším zajímavostem patří rozhledna Bílá hora. Tato víceúčelová věž se nachází na hranici mezi Kopřivnicí a městem Štramberkem. Po vystoupání celkem 161 schodů do 26metrové výšky se naskýtá nádherný rozhled na vrcholy Beskyd a Jeseníků.

Za návštěvu bezpochyby stojí Botanická zahrada a arboretum, které najdete v prostoru starého vápencového lomu. Protože první výsadby v arboretu proběhly v roce 1999, proto nebude možná pro některé laiky zatím zajímavé a atraktivní. Milovníky přírody však jistě zaujme kamenný labyrint s amfiteátrem starého lomu, nově objevená propasťová jeskyně a hojně navštěvované horolezecké cesty na některých stěnách.
Na náměstí pod schody na hrad Trúba se nachází Aqua Terra - mini ZOO která je stálou výstavou akvarijních a terarijních zvířat a největším sladkovodním akváriem ve Štramberku. K vidění jsou plazi z celého světa, ryby z afrických jezer, piraně a jiné velké ryby z povodí Amazonky.

Za návštěvu určitě stojí Národní sad na Kotouči (nyní Národní přírodní památka Šipka). Nejvýznamnějším místem Národního sadu na severním svahu Kotouče je Jeskyně Šipka. Ta Štramberk proslavila archeologickými nálezy kostí pravěkých zvířat, ale především nálezem zlomku spodní čelisti neandrtálského dítěte.

Štramberk proslavily také "Štramberské uši". V dávných dobách město obléhali Tataři, kteří zajatým nebo zabitým protivníkům uřezávali uši. Místní obyvatelé před nimi utekli na horu Kotouč a protože se strhnul liják a stoupla voda, nájezdníci se utopili. Od té doby se den před Nanebevzetím Páně koná velká slavnost, připomínající onu událost, a pečou se Štramberské uši.
Sportovní vyžití pak najdete v městské části Libotín.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 14.09.2006 v 17:47 hodin