Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

Lednicko - valtický areál [ Památka UNESCO ]

LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL

Na ploše 185 km2 se nachází nádherná krajina, která je kvalitou, rozsahem a měřítkem nejvýznamnějším krajinářským dílem České republiky a je ojedinělá i ve světovém měřítku. Rozprostírá se mezi městečky Lednice a Valtice jihovýchodně od Brna

V průběhu staletí zde rodina Lichtensteinů vytvořila krajinářské a architektonické dílo nadčasového významu. Vedle základní kompozice obou zámků je krajina protkaná soustavou rybníků, lesů, parků i zemědělské krajiny, alejemi stromů, v dálkových pohledech se uplatňují romantické stavby a pavilony. Rozsáhlý barokní komplex, který dali postavit Lichtenštejnové, vytvořili takoví věhlasní architekti jako C.Tencalla, D.Martinelli. J.B.Fischer von Erlach a J.Ospel.


Tvoří ho různé zámecké budovy, zahradní domky a dekorativních sochy různých stylů. Doplňují ho četné rybníky a lesy.

Lednický zámek využíval významný rod Liechtenštejnů. Z konce 17. století se dochovaly přepychové barokní budovy jízdáren.

Veřejnosti přístupné místnosti vynikají zejména řezbářskou výzdobou (knihovna s vřetenovým schodištěm, impozantní stropy a obložení stěn Tyrkysového, Červeného a Modrého salónu).

Zámek ve Valticích je obklopen nádherným přírodním parkem s mnoha romantickými stavbami, vzácnými druhy stromů a skleníky s tropickými rostlinami.

Dokonalým rámcem zámku je francouzská zahrada a rozsáhlý krajinářský park, jeden z největších v České republice. Lze v něm nalézt dekorativní stavby - Apollónův chrám, empírový Chrám tří grácií a umělou zříceninu Janův hrad. Na dohled od zámku v bohaté zeleni parku vyčnívá minaret, ojedinělá architektonická památka přelomu 18. a 19. století.

Zámecký Lednicko - valtický areál se nachází v blízkosti rakouských hranic, příjezd z dálnice (Praha -) Brno - Bratislava (- Vídeň) po odbočce z Brna.


Rozhodnutí id.č.: 1996000
Název rozhodnutí: Report of the 20th Session of the Commitee, Merida, Mexiko, 7.12.1996
Rok: 1996
Obsah: (The Lednice - Valtice Cultural Landscape)


Číslo rejstříku uz Název okresu Sídelní útvar Část obce čp. Památka Ulice,nám./umístění č.or. HZ

46546 / 7-1343 S Břeclav Lednice Lednice čp.1 zámek M
28865 / 7-1748 S Břeclav Valtice Valtice čp.1 zámek M

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.UNESCO.cz
Typ záznamu: Památka UNESCO
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 11.10.2004 v 09:26 hodin