Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

Nicole Fontaine [ Osobnost Evropské unie ]

Nicole Fontaine (1942)
Francouzská politička a specialistka v oblasti školství. V současné době je prezidentkou Evropského parlamentu.
N. Fontaineová má právnické vzdělání, ukončila prestižní pařížský Institut politických věd a získala doktorát v oblasti veřejného práva.
Téměř dvacet let se věnovala otázkám školství, především vztahům mezi soukromým školstvím a státem. Její doktorandská práce, která se již dočkala čtyř vydání, je odborníky považována za standardní referenční publikaci v této oblasti. Fontaineová se zúčastňovala velmi citlivých politických diskusí kolem vztahů mezi státem a soukromými školami (především církevními) a jejich financováním státem. Zasloužila se o mnoho legislativních změn a během jejího působení se významnou měrou podílela na vzniku právního rámce, který vytvořil rovnováhu mezi státem a soukromým školstvím.
Její politická kariéra byla do té doby spojena s členstvím v Národním výboru pro vzdělání (1975-1981) a v Národním sociálně ekonomickém výboru (1978 - 1984).
V roce 1984, kdy ve Francii sílila veřejná podpora soukromého školství, byla Fontaineová poprvé zvolena do Evropského parlamentu. Během dalších evropských voleb (1989, 1994, 1999) opět získala hlasy. V Evropském parlamentu se věnovala především otázkám mládeže, právům občanů a kultuře. Byla členkou vlivného Smírčího výboru (reconciliation committee) od dob jeho vzniku (Maastrichtská smlouva), aby se posléze stala jeho místopředsedkyní společně s aktuálním předsedou Evropské rady. V minulém volebním období se Fontaineová ujala úřadu prvního viceprezidenta Evropského parlamentu. V roce 1999 (20. července) vyhrála volbu prezidenta Evropského parlamentu proti M. Soaresovi hned v prvním kole.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:33 hodin