Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

Usedlost z Valašské Polanky, Valašské muzeum v přírodě [ Lidová architektura ]

310
Usedlost z Valašské Polanky

Naše expozice ve světnici chalupy ukazuje situaci charakteristickou pro většinu rodin na Valašsku, využívajících tkalcovství jako jeden ze zdrojů obživy. Doplňkovou prací chalupníka byla výroba šindelů.

Předlohou pro expozici ve stodole ve dvoře byla dílna Pavla Krystynika z Nového Hrozenkova, který prováděl kolářské práce. O její různorodosti svědčí i řada rozmanitých nástrojů, které si zde prohlédneme. Kromě kol, zhotovovali koláři také sáně, lyže i různé vozíky, součásti k pluhům, násady na nářadí a topůrka. Používali různé druhy dřeva, které před zpracováním muselo dlouho vysychat. Každý druh byl vhodný k jinému účelu, jejich vzájemné kombinování umožnila pouze dlouholetá zkušenost.

Z okolí usedlosti se nám otvírá pohled na políčka, na kterých se pěstují tradiční plodiny. Z druhů pěstovaných na Valašsku dodnes v muzeu uvidíme vysetou křibici, gengel, špaldu, ale i pohanku, proso a len. V minulosti bývala políčka hojně zaplevelena, proto i my si můžeme prohlédnout "vzácný" koukol, chrpu i vlčí mák, které se dnes díky chemizaci z velkých lánů vytratily. Prohlédneme si také ovocný sad a jednotlivé ovocné dřeviny u chalup.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.vmp.cz
Typ záznamu: Lidová architektura
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.06.2003 v 21:05 hodin