Království perníku - zážitkové programy, muzeum perníku
ADRESAR.cz

Boskovice [ Město nebo obec ]

Boskovice leží v překrásném prostředí Boskovické brázdy na úpatí Drahanské vrchoviny v nadmořské výšce 380 metrů. Dostupné jsou po silnici č.43 Brno-Svitavy, kterou zde křižuje silnice č.150 a vlakem po trati Brno-Česká Třebová.
Vzdálenost 40 km severně od krajského města láká Brňany trávit zde víkendy. Na své si zde přijdou rodiny s dětmi, jimž se nabízejí terény pro krátké procházky, ale i první cyklistické či běžkařské výlety.
Mládež zde najde řadu možností pro sportovní vyžití pod střechou i v přírodě, nabízí se i řada možností pro ty, kterým se nechce spát.
Město a jeho okolí oplývá množstvím příležitostí i pro pobyty seniorů - krátké i delší vycházky po městě a v okolních parcích a lesích, romantická posezení, vyhlídky.

Svým návštěvníkům Boskovice nabízejí vedle požitků z architektury památkové zóny množství informací o historii města, jeho vývoji a kulturním životě, sportovní vyžití pak nabízí areál v Červené zahradě, krytý plavecký bazén se saunou, centrum zábavy Modrá věž. Oprava zámeckého skleníku a rozšíření ubytovací kapacity vytvořily možnosti pro konference.
Velkému zájmu návštěvníků se těší westernové městečko, mezi hojně navštěvovaná místa patří i Lebišovo zahradnictví a rozsáhlé Arboretum Šmelcovna. Léčebné možnosti nabízí Středisko zdraví, sportovně-relaxační pobyty pro ženy připravuje CK Enko.
Celé okolí města je protkáno množstvím turistických tras a cyklotras, naučných stezek a stezek zdraví, ale i možností krátkých vycházek.

Zatímco severní a západní okolí Boskovic nabízí příjemné procházky otevřenou krajinou (300-450 metrů nad mořem) s krásnými výhledy na Boskovickou brázdu a Vysočinu, východní a jižní okolí (Drahanská vrchovina) má převážně kopcovitý terén v rozmezí 300-600 metrů nad mořem s překrásnými lesy plnými hub, borůvek, malin a ostružin. Nejvyšší vrchol Drahanské vrchoviny Skalky - 735 metrů nad mořem - leží 10 km od Boskovic. Při procházkách se otevírá nespočitatelné množství výhledů do krajiny.

V dostupné vzdálenosti (maximálně 20 km) se nabízí řada atraktivit, jako například Moravský kras, zámky Lysice, Rájec, umělé pískovcové jeskyně v Rudce, modrotisková dílna a Muzeum strašidel v Olešnici, poutní areál Kalvárie v Jaroměřicích, pivovar v Černé Hoře, rybářský ráj na vodní nádrži Letovice (Křetínce) či řada větrných mlýnů na kopcích Drahanské vrchoviny...
Boskovice v dějinách

Počátky rodu pánů z Boskovic, a tím zřejmě i samotného města, datují historici někdy do začátku 13. století. První písemná zmínka pochází z roku 1222, kdy je v listině Přemysla Otakara I. zmíněno jméno Jimram z Boskovic. Již v té době zřejmě stál hrad a trhová osada pod ním.
V roce 1484 měly Boskovice, původně poddanské městečko,12 konšelů, kteří se střídali každé čtyři týdny v úřadě purkmistra. Ten předsedal správním a soudním jednáním. Ke stvrzení svých rozhodnutí užívala města pečetě se znakem, nejstarší vyobrazení boskovického pochází z roku 1548. Boskovické městské právo podléhalo vrchnímu právu v Brně. Boskovice měly hrdelní právo od roku 1255. Popravovalo se na Šibeniční hůrce (za nemocnicí).
V roce 1463 získaly právo výročního trhu (na den sv. Víta). Právo druhého výročního trhu získaly v roce 1492 (pondělí po sv. Kateřině). Třetí výroční trh v roce 1570 (pondělí před sv. Václavem) a r. 1698 čtvrtý výroční trh po neděli Devítníku. Značnou část obyvatel městečka tvořili řemeslníci, příjmy měla obec z šenkování a vaření piva.
Městečko rostlo a postupně se stalo správním, ekonomickým i církevním střediskem oblasti. Na město byly Boskovice povýšeny v polovině 18. století.
Koncem 15. století zde vznikla židovská obec, která po roce 1848 tvořila samostatnou politickou obec a s křesťanskými Boskovicemi byla spojena do jednoho města v roce 1919.
V roce 1960 bylo správní sídlo okresu přesunuto politickým rozhodnutí do Blanska, což obyvatelé města nesli velmi těžce. V roce 2003 zde byl zřízen pověřený úřad.
Město má čtyři integrované obce - Bačov, Mladkov, Vratíkov a Hrádkov. Celkem v něm žije 11.304 obyvatel.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 130, 19.09.2021 v 10:29 hodin